Scherptediepte.

Soms ziet u een foto waarbij het onderwerp haarscherp in beeld is gebracht en de omgeving onscherp is. Hierdoor gaat alle aandacht naar het onderwerp waardoor dit een heel fraai effect kan zijn. Hoe u dit effect kunt bereiken zal ik hier in het kort proberen uit te leggen.

Scherptediepte is de aanduiding van het gebied voor de camera waarin de onderwerpen scherp worden weergegeven. Dit gebied kan vrij klein zijn waardoor de voorgrond en de achtergrond onscherp zijn maar het kan ook (bijna) oneindig zijn waardoor we alles op de foto scherp kunnen waarnemen. De scherptediepte is afhankelijk van het diafragma (de lensopening) en van de brandpuntsafstand. Korte lenzen hebben een grotere scherptediepte dan lang lenzen.

Diafragma.

Een kleine lensopening zoals f/8 geeft meer scherptediepte dan grotere lensopening zoals f/2.8 en f/4. Wanneer u de lensopening vergroot (door een kleiner f/nummer in te stellen) zal de scherptediepte afnemen. Lees meer.....

Brandpuntsafstand.

Hoe verder het instelpunt zich van de camera bevindt, hoe groter de scherptediepte zal zijn. Dus een 50 mm lens zal meer scherptediepte geven als hij is scherp gesteld op een punt dat zich op 10 m afstand bevindt, dan wanneer hij is scherp gesteld op een punt dat zich op 1 m afstand bevindt.

De meeste moderne digitale camera's hebben een A (Apertude = diafragma) voorkeur instelling waarna de camera automatisch de belichtingstijd aanpast. Door hiermee te leren spelen kunt u ook mooie foto's maken met een onscherpe achtergrond.

In het volgende schema staat het gebied wat scherp zal worden weergegeven (rood) bij verschillende diafragma instellingen. diafragma instelling
Depth of Field

In dit diagram staat het gebied wat scherp zal worden weergegeven (rood) bij verschillende brandpunt afstanden. Depth of Field

Statief.

Wanneer u een kleinere lensopening gebruikt zal de hoeveelheid licht op de CCD sterk afnemen waardoor de sluitertijd veel langer moet zijn. Hierdoor is het soms moeilijk deze foto's op de hand te maken omdat elke kleine beweging van de camera het beeld onscherp zal maken. Dit is ook het geval wanneer u foto's maakt op iets grotere afstand. In dit geval is het verstandig om de camera op een vast punt te zetten of een statief te gebruiken. Voor het berekenen van de scherptediepte ofwel Depth of Field kun je hier terecht.